Marian Pîrvu, CEO Wetterbest: “Avem în desfășurare un program de investiții de aproximativ 4 milioane de euro, care are ca obiectiv achiziționarea a 5 linii de producție noi.”
Forbes România a provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social.
Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?
Businessul pe piața învelitorilor metalice este caracterizat de sezonalitate, perioada de vară fiind una de vârf. Prin urmare, în mod tradițional, vara se intensifică activitatea noastră. Este adevărat că ultimii ani au fost atipici din cauza contextului pandemic, iar acest început de an a fost și el marcat de neprevăzut, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.
Deși anul 2022 a început promițător, pe un trend de redresare economică, ritmul achizițiilor din piața construcțiilor a încetinit în cel de-al doilea trimestru, când proiectele care nu erau strict necesare au fost amânate. Vara rămâne însă o perioadă intensă pentru sectorul construcțiilor, indiferent dacă vorbim de sectorul industrial sau de cel rezidențial.
Wetterbest are mai multe proiecte pe care le tratează cu prioritate: asigurarea materiilor prime la prețuri competitive, optimizarea costurilor, digitalizarea proceselor interne, extinderea capacităților de producție, dezvoltarea mixului de produse și dezvoltarea constantă a echipelor noastre. Aceste proiecte ne asigură o dezvoltare sustenabilă a businessului și aduc valoare adaugată pentru clienți.
Care credeți că sunt principalele provocări în industrie?
Instabilitatea economică duce la stagnarea sau amânarea investițiilor, creșterea dobânzilor și a inflației, care deja înregistrează creșteri substanțiale. Simultan cresc prețurile materiilor prime, energiei și combustibililor fosili.
Toate aceste aspecte impactează în sens negativ viața românilor care preferă doar să prospecteze piața și să rămână în expectativă, pentru a vedea cum evoluează aceasta, în detrimentul deciziilor de achiziție.
Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?
Obiectivele noastre vizează păstrarea statutului de companie Energie Zero Net (NZE) și continuarea investițiilor în instalarea de centrale fotovoltaice, astfel încât începând cu 2023, 40% din consumul de energie electrică să fie generat direct în fabrică. Prin aceste investiții contribuim și la protejarea mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cca. 200 de tone pe an.
Continuăm să ne concentrăm pe eficientizarea proceselor din plan operațional prin investiții în digitalizarea echipamentelor și în diferite soluții de software. Digitalizarea și automatizarea vor transforma semnificativ domeniul construcțiilor, iar noi suntem în avangarda celor care implementează astfel de soluții pentru a oferi clienților noștri cele mai eficiente și prompte servicii din piață.
În paralel, avem în desfășurare un amplu program de investiții de aproximativ 4 milioane de euro care are ca obiectiv creșterea capacității de producție prin achiziționarea a 5 linii de producție noi.